Què és una Cucafera?

Una Cucafera es tracta d’un element de bestiari popular vinculat a les forces del mal i l’infern. Com la majoria d’elements de folklore d’aquesta tipologia el seu origen es troba en les celebracions del Corpus Christi. Aquesta festivitat, instaurada pel Papa Urbà IV el 1263, propicià la creació d’entremesos que representaven passatges de la Bíblia o vides de sants.

En aquest sentit, sorgirien bèsties de caràcter protocol·lari com l’Àliga en referència a l’evangelista Joan. O diabòliques com el Drac, menciona en l’Apocalipsi i també en relats com els de Sant Jordi o Santa Marta. La Cucafera o Tarasca (com també se la coneix) s’emparenta directament amb la llegenda de Santa Marta i Santa Margarida. Es tractaria d’una bèstia amb closca de tortuga recoberta amb pells i robes, cap semblant a un cocodril que podia ser extensible i mandíbules mòbils.

En l’actualitat la tradició de les tarasques perviu en zones de la Provença francesa com a la ciutat de Tarascon. Però també en podem trobar en poblacions de Castella com Toledo o Valladolid. De Navarra com la de Tudela o la de València i Morella al País Valencià. A Catalunya, les tarasques de Barcelona i Cervera i sota el nom de Cucafera: les de Tarragona, Tortosa, Reus i pròximament Montblanc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s