La Tarasca de Tarascó

La Tarasca es tracta d’un ésser mitològic present en la llegenda de Santa Marta. Rep el seu nom en referència al topònim de Tarascó, ciutat de la Provença francesa, a la riba del riu Roine.

Segons conta la veu popular, pels volts de l’any 46, aquesta criatura maligna vivia a les portes de la ciutat i l’atemoria dia i nit. Tot i que molts – inclòs el rei – van intentar derrotar-la tot va ser en va. Procedent de Betània, Santa Marta arribà a la població per cristianitzar-la. Amb les seves pregàries amansí a la bèstia i dominada totalment la portà fins al poble. Allà, però, els habitants mataren al monstre per por. Davant d’això, Santa Marta els reprimí i molts es convertiren al cristianisme i com a penediment per haver mort la Tarasca, decidiren posar el nom de Tarascó a la ciutat. Que ben aviat es va convertir en lloc de peregrinació.

Durant el Renaixement, la llegenda donà pas a unes festes al voltant de la festivitat de Santa Marta, patrona de Tarascó, per tal de redimir els pecats de la ciutat que es traduïen en inundacions del riu Roine. En el context d’aquestes celebracions es crea una recreació de la Tarasca amb cos de tortuga, cap d’humà amb bigoti, dents impressionants i una llarga cua. La bèstia, acudia a la processó conjuntament amb els gremis i autoritats de la ciutat.

Durant el segle XIX es coneix la sortida de la Tarasca en nombroses ocasions per tal de remetre les crescudes del Roine: 1846, 1861 o 1891.

En l’actualitat, a la Tarasca de Tarascó se la pot veure un cop a l’any, durant les Fêtes de la Tarasque que s’esdevenen al voltant del 29 de juliol, diada de Santa Marta.

La Tarasca i les seves festes, conjuntament amb d’altres de França i Bèlgica, foren proclamades l’any 2008 Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s