La Tarasca de Toledo

La ciutat castellanomanxega de Toledo també compta amb una Tarasca. La toledana té cos de llangardaix, ales de ratpenat i cap de drac que treu fum pel nas. Els historiadors locals no tenen clara la primera vegada que la ciutat va veure a aquesta bèstia pels seus carrers i places.

Se sap, però que participava en la celebració del Corpus que a Toledo es documenta al segle XIII. La Tarasca, encapçalava la processó espantant la canalla i divertint als grans tot obrint i tancant la boca i movent el cap. A sobre del llom hi porta una figura semblant a una nina que popularment es coneix com a Tarasquilla i que hom identifica amb Ana Bolena, esposa del rei Enric VIII d’Anglaterra i causant del cisma que va separar del cristianisme als britànics.

Com moltes altres mostres de bestiari medieval en els segles XVII i XVIII es prohibí la seva exhibició però es coneix que al cap de poc temps, la Tarasca tornà a desfilar per Toledo.

En els darrers anys havia desaparegut dels carrers toledans pel seu pèssim estat de conservació. No obstant això, l’any 2009 l’ajuntament de la ciutat decidí fer-ne una còpia que desfila la vigília de la processó. La resta de l’any, se la pot visitar a la Catedral, on es guarda juntament amb els gegants i els capgrossos. Té la particularitat que llença aigua pels ulls.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s