La Cucafera de Tortosa

A casa nostra, una de les cuques més populars, és la de Tortosa. És un símbol identitari de la ciutat que es remunta fins al segle XVI. La de Tortosa té cos de tortuga, cap de cocodril i coll extensible que obre i tanca la boca, i antigament també portava pirotècnia. No va sola, sinó que sempre l’acompanyen dues cuques més petites que representen les filles.

Al principi era propietat de la Confraria de Pescadors i la llegenda deia que l’havien pescat al Fangar i portada fins a la ciutat. Sembla ser però, que durant un temps estigué en desús fins que al segle XIX començà a participar en les Festes de la Cinta passant a ser propietat de la Confraria de la Cinta. A partir d’aquest moment, també apareix una altra llegenda sobre l’origen de la Cucafera que s’ha popularitzat molt, sobretot a partir de mitjans de segle XX. Segons aquesta nova contalla, explica com la Cucafera vivia en una cova i tenia presonera a una princesa, d’aquestes arribà a Tortosa un noi anomenat Rufolet que es proposà salvar a la noia, un follet al qui rescatà de ser ofegat a la bassa del Xaco li digué que a la Cucafera l’havia de vèncer tallant-li la cua i les orelles. Així ho feu Rufolet i amb la bèstia amansida, alliberà la princesa i tots tres tornaren a Tortosa.

En l’actualitat les cuques de Tortosa són propietat de l’Ajuntament i participen en els principals actes del cicle festiu de la ciutat. La resta de l’any, se les pot visitar a la Casa dels Gegants emplaçada a l’edifici de la llotja.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s