Les tarasques de Cervera i Barcelona

A Catalunya, conviuen les tradicions de la Tarasca i la Cucafera com a realitats diferenciades. I així com trobem les cuques de Tortosa o Tarragona, també trobem tarasques a Cervera i Barcelona.

La cerverina és la més jove posat que fou creada l’any 2008 a iniciativa dels Diables de Cervera Carranquers i més concretament la seva colla infantil. La construcció anà a càrrec de Xavier Badia del Taller La Gàrgola qui s’inspirà en la tradició provençal per al cap de la bèstia. A diferència d’altres, aquesta no té la boca articulada.

A Barcelona l’existència d’una Cucafera o Tarasca és complicada de datar posat que en determinats moments de la història, la documentació utilitza el terme tarasca per definir gairebé qualsevol element de bestiar. No obstant això, l’actual s’estrenà l’any 1993. És obra de l’escultor Xavier Jansana i propietat de l’Associació Geganters, grallers i bestiari de la Barceloneta qui la fan ballar pels carrers de la ciutat comtal.

Té cap de felí humanitzat i cos de tortuga a semblança de la Tarasca de Tarascó. Pot llençar pirotècnia quan participa en els correfocs conjuntament amb els Diables Tarascaires, però també té un vessant més amable que mostra en les cercaviles quan llença caramels i aigua.

Tot l’any se la pot veure a la Casa dels Entremesos, exposada amb la majoria d’imatgeria festiva de Ciutat Vella.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s