La Cucafera de Tarragona

Molt a prop de Montblanc, la ciutat de Tarragona també pot gaudir d’una Cucafera. Una bèstia amb una especial vinculació amb la Vila Ducal.

Segons sembla l’origen de la Cuca tarragonina es remunta fins a finals del segle XIV quan se’n va fer una després que hi actués a la ciutat la Cuca de Montblanc l’any 1381. Propietat del Gremi de Cuireters se suposa deuria estar recoberta de pells i cuir i el coll extensible que li servia per fer caure el barret als qui no se’l treien en passar la Custòdia de Corpus.

Es desconeix el moment en què la Cucafera deixà d’aparèixer pels carrers i places de Tarragona. No obstant això l’any 1991, l’Associació de Veïns del Port es va proposar la seva recuperació. De nou, la Cuca de Tarragona es vinculava a Montblanc posat que fou el montblanquí Josep Agustí l’escultor de la peça, conjuntament amb Antoni Mas que feu l’estructura i Josep Fonoll que s’ocupà del cuir que la recobreix. Fa 2,30 metres d’amplada, 5,5 metres de llarg i pesa 230 quilos. És portada per 7 persones i té el coll extensible i els ulls, les orelles i la boca mòbils. A més, per la boca pot llençar caramels, fet que la fa una mica menys ferotge.

L’any 2002 es crea la Cucafereta com a versió infantil de la bèstia.

A la Cucafera se la pot veure a la Casa de la Festa de Tarragona, però el pròxim 4 de setembre, extraordinàriament sortirà de la seva ciutat per visitar Montblanc i apadrinar la nova Cucafera montblanquina.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s