La Cucafera vol xumets!

El pròxim 4 de setembre Montblanc comptarà amb una nova bèstia del seguici popular, la Cucafera. D’origen medieval, la seva recuperació suposarà el retorn d’un dels elements més característics de la cultura popular de la Vila Ducal.

Tot i que d’aspecte ferotge, amb la boca mòbil i la possibilitat de dur pirotècnia, la Cucafera també tindrà un vessant més simpàtic i dolç tot llençant caramels a la mainada. A més, també recollirà els xumets d’aquells montblanquins i montblanquines més menuts que vulguin fer-se grans.

Durant les actuacions i sortides dels dies 8 i 9 de setembre, la Cucafera canviarà els xumets per caramels a tots aquells qui vulguin deixar enrere aquesta etapa de la vida. D’aquesta forma, la Cucafera de Montblanc es convertirà en l’únic element del bestiari montblanquí encarregat de custodiar xumets així com de repartir caramels.

Una tradició recent
L’entrega de xumets a un element d’imatgeria festiva s’ha consolidat en els darrers anys com un dels ritus de pas laics de la nostra societat. Iniciat de forma espontània l’any 1994 per la Víbria del barri del Poblenou de Barcelona, es va estendre ràpidament a altres indrets del país. En l’actualitat nombrosos pobles i ciutats de Catalunya tenen bèsties i gegants encarregats de recollir els xumets dels més petits. D’aquesta forma trobem Tarragona i la Víbria, Molins de Rei i el Camell, Vilanova i la Geltrú i la Mulassa o Lleida i el Drac Marraco, entre altres.
Montblanc, doncs, s’incorporarà  de la mà de la Cucafera a la llista de localitats catalanes on s’acompleix aquest costum.

 

Cucaxum-01-01

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s