Història

La Cucafera de Montblanc o Cuca (com apareix en la documentació medieval) se suposa l’element de bestiari festiu català més antic conegut. La primera referència documental de la Cucafera montblanquina es remunta a l’any 1381, quan fou llogada per la ciutat de Tarragona per a participar en la desfilada de benvinguda que la ciutat oferí a la visita d’una il·lustre dama del moment.

Anys més tard, el 1383 quan el rei Pere el Cerimoniós i la seva esposa Sibil·la de Fortià feren entrada a la ciutat de Tarragona, de nou la Cuca de Montblanc participà en els actes organitzats per a tal ocasió.

El seu origen, com el de la majoria d’elements de bestiari festiu, s’ha de remuntar a les celebracions del Corpus d’època medieval. Conjuntament amb el Drac o els Diables constitueixen la part més fosca dels entremesos, vinculant-se directament amb l’infern o les forces del mal. La Cucafera catalana s’emparenta, alhora, amb altres elements com la Tarasca de la tradició occitana: una espècie de tortuga amb closca, cap de cocodril, coll extensible i mandíbules mòbils que en espetegar atemoreixen la canalla.

El setembre de 2016 i en el marc de les Festes de la Serra de Montblanc, s’ha recuperat la Cucafera, integrant-se de ple dins del Seguici Popular montblanquí.

exemple-01

Anuncis